Goede Voornemens voor 2019

Het nieuwe jaar is al op volle toeren. De tijd gaat zo snel dat 2018 al weer ver in het verleden lijkt. Ieder jaar stellen we weer nieuwe doelen onder het motto “Grote stappen snel thuis”. Dit jaar wil ik je voorstellen het net iets anders te doen. Kleine stapjes, waarmee je zeker weet dat je niet al hebt opgegeven voor het einde van januari. Laat me je op weg helpen.

We gaan het dit jaar goed aanpakken. Hoe vaak zijn onze nieuwjaarsresoluties van dit jaar hetzelfde als die van vorig jaar en het jaar daarvoor? Dit komt omdat we in ons enthousiasme grote doelen kiezen die ons vervolgens achter onze oren doet krabben in slechts enkele weken. Nu gaan we klein beginnen, maar ons in onze doelen vastbijten. Aan het einde van 2019 zullen we met trots kunnen terugkijken op de vorderingen die we hebben gemaakt. We zullen tot de conclusie komen dat we dichter bij onze grote doelen zijn gekomen, dan wanneer we gelijk voor het maximale zouden zijn gegaan. Er zijn een aantal aspecten waarop we kunnen proberen vooruitgang te boeken, bijvoorbeeld: gezondheid, kennis, relaties, gelukkigheid, etc. Om onze focus niet te spreiden, is het handig om doelen te zetten die meerdere van deze vlakken raken. Het verbeteren van relaties heeft bijvoorbeeld ook een positief effect op onze gelukkigheid. Oké, genoeg gedraald. Laten we beginnen.

STOP MET HET VERSPILLEN VAN TIJD

Het grootste excuus voor het afhaken van onze resoluties is waarschijnlijk een tekort aan tijd. Althans, dit is wat we onszelf wijsmaken. Eigenlijk hebben de meesten van ons genoeg tijd om tenminste zo nu en dan iets te doen dat ons dichterbij onze doelen brengt. We besteden onze tijd alleen vaak aan onbelangrijke activiteiten. Laten we eerst onze agenda en dagelijkse gebruiken herzien om zo meer tijd vrij te maken.

TIPS:

 • Verwijder apps van je telefoon: PAS OP. Je hoeft niet per se je accounts te verwijderen. De apps van bijvoorbeeld Facebook, YouTube of Instagram zijn geoptimaliseerd om jou zo vaak mogelijk en zo lang mogelijk af te leiden. Door deze apps te verwijderen ontvang je geen notificaties (meldingen) en dwing je jezelf via het internet de website op te zoeken. Je hebt zelf de controle. Facebook laat je geen Messenger berichten checken via de mobiele site, je zult dus op je computer moeten kijken. Misschien één keer ‘s ochtends en één keer ‘s avonds? Dan hoef je niet honderd keer je telefoon te pakken en verlies je niet steeds je focus, wat fataal is voor een efficiënte workflow. WhatsApp berichten zijn lastig om te bekijken zonder app. Je kunt echter de notificaties van de gesprekken die niet UITERST belangrijk zijn (waarschijnlijk de meesten) uitzetten door het betreffende gesprek ingedrukt te houden en bovenin op het speakericoontje te drukken.
 • Heb je moeite met eerder opstaan? Leg je wekker op ruime afstand van je bed. Hierdoor ben je gedwongen je bed uit te komen. Deze truc heeft mij de middelbare school doorgeholpen.
 • Maak ‘to do lists’: Schrijf kleine dagelijkse of wekelijkse activiteiten op en vink ze af zodra deze zijn afgerond. Bijvoorbeeld het checken van je mail, het gaan naar de sportschool, het zeggen hoeveel je van je familie houdt ?. Je creëert zo een efficiënte routine die je uitvoert met je ogen dicht, zoals het poetsen van je tanden zodra je opstaat. Zelf ga ik proberen actiever te zijn op social media wat betreft het delen van mooie beautyfoto’s. Wat ga jij doen? Ook willen we dit jaar meer ouderen in de watten leggen naast onze gebruikelijke activiteiten, ofwel ik moet bijvoorbeeld met meer regelmaat woningen benaderen. Schrijf je doelen op, plaats ze ergens opvallend en begin maar met afvinken.

GA GEZONDER LEVEN

Een gezonder lichaam, helpt met het onderhouden van een gezondere geest. Dat klinkt heel zweverig, maar één van de voordelen is dat je meer energie hebt en meer focus. Ofwel, we gaan 8 keer per week naar de sportschool, 10 km per dag joggen, 200 squats , stoppen met suiker … ohh wacht, kleine stapjes. Met iedere paar maanden een positieve verandering, zijn we binnen een paar jaar allemaal klaar voor de voorpagina van Vogue ?. Onthoud dat je normaal met een gezonde lifestyle eigenlijk nooit hoeft te diëten en je niet schuldig hoeft te voelen wanneer je om de week de McDonald’s niet voorbij kan lopen.

TIPS:

 • Ga meer wandelen: Lopen is super gezond. Heb je een hond? Maak dan een iets langer ommetje. Ga je met de auto naar het werk? Parkeer een kilometer van je bestemming en bespaar eventueel parkeerkosten. Reis je met openbaar vervoer? Stap een halte eerder uit. Lopen verbrandt relatief weinig veel calorieën tijdens de inspanning, maar wat veel mensen niet benoemen is dat het niet alleen gaat om de calorieën die je verbrandt tijdens het bewegen. Door de dag heen kun je er namelijk ook heel veel verbranden als je gewoon niet blijft zitten totdat je achterste is vastgesmolten aan je stoel. Actiever de dag door komen levert vrijwel gratis resultaten op en is iets dat bijna iedereen kan doen. Beweging is daarbij ook goed voor de hersenen. Tot slot verbetert lopen na het eten je metabolisme en daarmee het verwerken van je maaltijd.
 • Eet minder suiker: Suikerrijke producten, alcoholische drankjes, sigaretten, energiedrankjes. Allemaal troep! Suiker is een grotere boosdoener dan vet wat betreft het dikker worden en ook suikervervangers hebben vaak een negatief effect. Denk bijvoorbeeld aan light frisdrankjes. Aan veel producten waar je het niet van verwacht worden suikers toegevoegd. In fruit zit ook suiker, maar dit wordt gevarieerd met veel gezonde stoffen die je onder andere helpen de suikers goed te verwerken. Zolang je geen 20 bananen op een dag eet, doe je er goed aan om elke dag wat fruit binnen te krijgen. Dit geldt trouwens niet voor vruchtensap en veel smoothies uit de supermarkt, die vol zitten met suiker en meer fruit dan je nodig hebt. Alcohol wordt in je lichaam omgezet in vet, net als suiker, dus te veel alcohol is een dubbele NOPE.
 • Stop met energiedrankjes: Energiedrankjes bevatten veel meer cafeïne dan goed voor je is. Normale koffie zorgt ervoor dat je energielevel eventjes omhoog gaat. Echter gaat na regelmatige consumptie je natuurlijk niveau omlaag, waardoor je meer gaat drinken. Uiteindelijk heb je koffie nodig om de energie te krijgen die je zou hebben gehad als je er nooit aan zou zijn begonnen. Energiedrankjes kun je zien als koffie in het kwadraat. Hoewel een kopje leut per dag niet erg is, raad ik je aan om ver weg te blijven van energiedrankjes. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de verhoogde kans op hartkwalen.
 • Maak het jezelf gemakkelijk: Breng jezelf niet in verleiding door onder andere paden in de supermarkt met de bovengenoemde producten zoveel mogelijk te mijden. Is dit niet mogelijk, ren deze producten dan snel voorbij. Don’t look back! Of laat iemand anders naar de winkel gaan, dan doe jij ter compensatie de afwas. Als je jouw consumptie van troep kunt halveren, dan mag je in december trots terugkijken.
 • Ga sporten: (Hier heb ik persoonlijk moeite mee ?). Wanneer we denken aan sporten, denken we vaak aan de sportschool. Zwemmen, veldsport, vechtsport, etc. zijn echter goede alternatieven die misschien veel meer bij jou passen. Activiteiten in teamverband kunnen je helpen om altijd aanwezig te zijn. Maar dit is niet hetzelfde als met vrienden of vriendinnen afspreken, omdat zij je motivatie onderuit kunnen halen zodra zij minder vaak komen opdagen. Als je dit toch doet, zorg er dan voor dat deze persoon gedisciplineerd is. Wees zelf dan niet de persoon die de ander laat zitten.

WEES EEN BETER MENS

Wow. Volgens mij zijn we bij een toespraak van de Dalai Lama terecht gekomen. Echter zijn dit wel dingen waar we voor open moeten staan, willen we van 2019 ons beste jaar ooit maken. Ik ben expres niet met dit punt begonnen, omdat anders de helft waarschijnlijk zou afhaken, maar hier gaan we.

TIPS:

 • Besteed meer tijd en aandacht aan de mensen van wie je houdt: Hoe vaak vertel je jouw ouders hoeveel je van ze houdt? Doe je regelmatig SAMEN iets met je gezin of zitten jullie allemaal de hele dag naar een scherm te turen. Zorg ervoor dat je het roer omgooit, mochten deze bovenstaande vragen niet naar wens zijn beantwoord.
 • Doneer aan goede doelen: Als mens doen we graag dingen waar anderen blij van worden, zolang we daar zelf niet te veel onder lijden. Er zijn zoveel problemen tegenwoordig waar we geen invloed op lijken te hebben. Dit is echter niet waar. De collectieve gedachten van vele individuen die bereid zijn een klein beetje op te offeren, kan bergen verzetten. Een paar euro’s kan bijvoorbeeld een maaltijd verzorgen voor meerdere kinderen in Afrika, maar ook lokaal kunnen mensen jouw hulp gebruiken. Als je anderen een goed gevoel geeft, krijg je zelf ook een goed gevoel.

NEEM TIJD OM TE ONTSPANNEN

We leven in een wereld waar we worden gebombardeerd met nieuws, memes en schattige video’s waar we onze blik niet van af kunnen wenden. We hebben het druk met werk, met de kinderen, met vrienden en nu met onze nieuwe voornemens. Echter zoals een je telefoon moet opladen, moeten ook onze hersenen bijkomen om er weer vol tegenaan te gaan. Zorg er dus voor dat je regelmatig wat tijd voor jezelf neemt.

 • Besteed tijd aan je hobby’s: Het vinden van tijd voor hobby’s is lastig, maar met de bovenstaande tips weten we meer vrije tijd te creëren. In plaats van deze te besteden en Netflix of Instagram gaan we iets doen wat ons lekkerder in ons vel gaat laten zitten. Het kijken van 10 filmen per week of 100 foto’s per dag met daarop hoe goed andere mensen het hebben (want de positieve ervaringen zijn vrijwel het enige wat mensen posten), draagt niet bij aan onze doelen. Ga iets leuks doen. Ga schilderen, schrijven, iets nieuws leren, een boek lezen (of luisteren), leer het bespelen van een instrument, etc. We stellen dit vaak uit omdat we niet het gevoel hebben dat dit het juiste moment is. Ik zal je iets verklappen: HET IS NOOIT HET JUISTE MOMENT. Het is de eerste stap die ervoor zal zorgen dat je bereid bent tijd te maken. Jij moet zelf dit initiatief nemen. Nieuwe kennis of een nieuwe vaardigheid is iets waar je je hele leven plezier mee of baat bij kan hebben. Onderschat dit niet!
 • Relax: Wanneer is de laatste keer dat je even rustig bent gaan zitten om je hoofd leeg te maken. Deze staat de hele dag op actief, vooral nu met social media. De meesten van ons kunnen niet iedere maand liggen op het strand terwijl we drinken uit een kokosnoot. Wat we wel kunnen doen is onszelf in de watten leggen. Wij willen je hier heel graag mee helpen. Vooral als je het te druk hebt om het huis uit te gaan, staan we voor je klaar. Dit kan bijvoorbeeld met een luxe spa manicure of pedicure aan huis. Ben je nieuw? Dan hebben wij momenteel 20% korting op alle behandelingen.

Conclusie

Er staat ons weer veel voor de boeg. Om ervoor te zorgen dat we niet door de bomen het bos niet meer zien, zullen we onze grote doelen met kleine stapjes benaderen. Ons doel is om onze voornemens te verwezenlijken, die te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld gezondheid, relaties, het effectief gebruiken van je tijd, etc. Hiermee zorgen wij ervoor dat we aan het einde van 2019 betere en gelukkigere mensen zijn dan toen wij aan het jaar begonnen. Succes

Wat zijn jouw voornemens en heb jij tips om deze te verwezenlijken? Laat het weten in de reacties en wie weet help jij een ander met haar voornemens.

Lees meer


Onderwerp(en): Ontspanningstips


Kernwoord(en):


Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *